Windsor Croatian Boće Club

P L A Y- O F F   B O C A R S K E  L I G E                                                                                                                            

a1w

NEDJELJA  20 og  RUJNA  2015  

.                         

   9 00  AM    OKUPLJANJE  – DORUCAK                                                                                                                          

 9 30  AM    RAZIGRAVANJE                     2 00  PM     RUCAK         

 5 00  PM     FINALI                                   

 

twistLong

 TRADICIONALNI  BOCARSKI TURNIR 

 2015 U WINDSORU

 

U Subotu 6tog Lipnja odrzan je tradicionalni bocarski turnir u Hrvatskom Parku. Hvala Bogu na lijepom vremenu I dobrom odazivu Hrvata  Ontarija. A posebna hvala Hrvatima iz Toronta koji su putovali tristo pedeset kilometara I prisustvovali sa tri tima, London  sa cetri , St. Catharines sa dva te Windsor sa dvanajst timova.

 Kao I obicno na Turnirima dode do iznenadena tako I ove godine. Prvo mjesto osvojio je tim iz Windsora, OLUJA, drugo mjesto tim iz TORONTA. A onda jos jedno iznenadenje relativno novi tim iz Windsora pod imenom KARLOVAC osvojio trece mjesto. 

Veliko  HVALA clanovima Bocarskog drustva koji su se zrtvovali I ovu godinu ocistili  Pavilion I stolove, pokosili Park uredili igralista, nabavljali  hranu I kuhali, ispekli raznjice I cevape i na kraju sve ocistili , te zenama koje su napravile salatu.

A za onako dobro pecenu I ukusnu janjetinu I svinjetinu mozemo zahvalit Gospodinu Miji Bosnjaku koji nam se opet odazvao. Hvala ti MIJO.

 

boce2105-d

twistLong

IMG_1584qPrintMaster2ab

photo 4

   cr18jphoto 5

photo 2

DSCN0479

..                                                                                                                                                                                         

HRVATSKO  BOCARSKO  DRUSTVO  WINDSOR

.

 2014

Hrvatsko bocarsko drustvo privelo je jos jednu uspjesnu sezonu kraju. Na 28og Rujna u Croatia Park odrzao se Play-off bocarske lige ,u lijepoj I prijateljskoj atmosferi. Po nasem obicaju servirala se vruca janjetina I svinjetina sa hladnim picem. Na igralistima se odvijale zestoke borbe od deset ujutro do sest navece. Na kraju je slavio tim STANKOVCI, drugo mjesto je pripalo PLITVICAMA, trece  RUDI a cetvrto  KC Krznaric (BRKO) Hvala vrijednim clanovima drustva I prijateljima koju su pekli janjce I odojke, sjekli meso, napravili salatu,oprali posudje, uredili igralista I Dragom Bogu na prekrasnom vremenu.

DSCN0788 DSCN0785 DSCN0782 DSCN0790

 

twistLong

 a1w                                                     

   

 2014-07-15_0-39-25

CESTITAMO RUDI NA OSVAJANJU PRVOG MJESTA U 2014 

twistLong

.

    

Tournament June 7 2014.

.

H R V A T S K O     D R U Š T V O     B O Ć A Š A

  Proslavilo je 25tu godišnjicu organiziranja sa velikim turnirom I festom, u Subotu sedmog Lipnja u Hrvatskom Parku. Devetnajst timova je prisustvovalo,hvala boćasima iz drugih mjesta Ontaria sto su nam uveličali ovo slavlje. Prvo mjesto je osvojio team Stankovci a drugo mjesto Knights of Columbus. Najveca hvala vrijednim članovima koji su organizirali ovo slavlje I pripremili odojke, janjce, raznjice čevape salatu I ocistili I pokosili Park. Nasi “stari”  kazu; Ako radis I Bog če ti pomoc.Nas je obdario sa lijepim suncanim danom.     Joe Brnardic- Tajnik

     

Boce2

  Slike (click)

. .

HOW TO PLAY BOCE (click)

twistLong

Boćanje

100_2998 Društvo Hrvatski Bućasa   Windsor   Buduci da smo imali svoje Hrvatsko Zemljiste,cesto puta smo se tamo sastajali i bucali. To su vecinom bili ljudi iz Dalmacije,Like nesto Hercegovaca i Karlovcana. Godine 1989.dosli smo na ideju da odrzimo jedan bocaski turnir sa ocekivanjem da bi se nesto malo zaradilo za drustvo koje se okupljalo oko Croatie Kluba. U sedmom mjesecu iste godine, ideja nam se ostvarila .  Pozvali smo prijatelje iz nekoliko gradova da ucestuju; Toronto, London, Detroit, Chicago, Windsor. Natjecanje je bilo izmedju osam timova. Ovaj nas mali pocetak,bio je veoma prihvacen i hvala Bogu ove godine-2014.slavit ce mo 25.godisnjicu.Tokom ovih 25 godina,nasi timovi iz Windsora ucestovali su na svakom turniru bilo to u Windsoru,Londonu,Torontu,Niagari ili cak u Chicagu.Grad Windsor je cesto puta nosio prvo ili drugo mjesto,a najvise se isticali decki pod imenom Ruda.   U Listopadu 1997.godine,pokazao se veliki interes igre na buce tako da smo iste godine osnovali “Hrvatsku Ligu Bucanja”i u pocetku petog njeseca otvorili sezonu sa 8 timova.Prvi odbor bucasa bili su:pred.Marko Botica,taj.Franjo Pavicic,i blag.Jure Miletic. Uprava se mjenjala iz godine u godinu,ali u odboru su vecinom bili: Franjo Pavicic,Ivan Projic, Branko Moric,Pavao Zagar,Marko Botica i Mijo Bakic.Zadnji par godina u ligi imamo i do 12 timova gdje se igra od pocetka petog do osmog mjeseca.   Sa ponosom mozemo reci da ove godne slavimo i obiljezit ce mo  25.godisnjicu sa svecanim turnirom i nadamo se da ce nam se odazvati svi ljubitelji sporta,ne samo nasi lokalni,nego i susjedni gradovi kao i do sada. Za sada plan je da se turnir 25.godisnjice odrzi 7.Lipnja(June)na Subotu 2014.na nasem Hrvatskom Zemljistu. Bog vidimo se na turniru!          Zapisao: Franjo Pavicic.  

 PodrijetloPovjesničarski stav o podrijetlu ove igre je podijeljen: jedni smatraju da je podrijetlom iz Baskije, dok drugi smatraju da je podrijetlom iz Italije.

Ime

U hrvatskomu jeziku, ovu igru zovu i bućanje (kratko u), odnosno igrati na buće ili na balote. Izraz bućanje i buće prevladava u Zagori i zapadnoj Hercegovini, dok izraz balote u Hrvata prevladava na hrvatskim otocima te u hrvatskom priobalju od Savudrije do Prevlake, kao i u Hrvata iz Boke Kotorske i u hrvatskih autohtonih zajednica u Crnogorskom primorju.

Boćanje u Trogiru.

100_3001Kaže se “igrati na balote/buće”, “bućati”. Upit, odnosno poziv za igrati ovu igru je “Hoćemo li (jednu) na balote/buće?”, “Hoćemo li bacit (jednu/koju) na balote/buće?”.

Raširenost

Zbog činjenice da za ovu igru nije potrebna snaga i brzina (osim u brzinskim discipinama), a ozljede su vrlo rijetke (osim kod neopreznih promatrača, kada se boća ili bulin odbije ili naglo odskoči, pa pogodi nekoga), raširena je među svim dobnim skupinama, od 7 do 87. Glede činjenice da ne treba imati veliku niti posebno pripravljenu površinu (može se igrati na svakakvim podlogama, osim izrazito blatnjavih) za igrati ovu igru, raširena je u svim sredinama, od ruralnih i malomještanskih sredina, gdje je i najraširenija, sve do urbanih sredina. Unatoč činjenici što se igru svojevremeno omalovažavalo u visokourbaniziranim sredinama, gdje ju se smatralo “preseljačkom” i “premalomještanskom”, igra se počela širiti i u tih slojeva.

.Pravila

100_3020

Boćalište

Igra se na terenu (idealno je ako je ograđen, obično daskama visine 20 cm) dužine 10 (narodno) do 20-30 metara (natjecateljsko). Igralište za boćanje se naziva zog (za boće), zjog (jer, zog/zjog može biti i nešto drugo) ili jog, odnosno boćalište. Širina je od 2,5 do 4 metra.

Oprema

Boće su izrađene od punog drva ojačanog i učvršćenog čavlima (narodne), plastike (punjene tekućinom ili kojim drugim tvorivom) ili kovine(natjecateljsko igranje). Boće su kuglastog oblika. Promjer nije stalan, ali obično se izrađuje takve da mogu stati u šaku, odnosno tako da mogu ispuniti šaku. Bulin ili bula, najmanji predmet u igri, izrađen od drveta i obično obojan crvenom bojom za klasične discipline, ili bijele za tehničke discipline, promjera cca 30 mm.

100_2993Sudionici

Igra se jedan protiv jednoga, dvoje protiv dvoje, a može se i sa troje protiv troje igrača.

Dopušteni potez

Dopušteno je izbijanje protivničkih ili boća vlastitih igrača, kao i bulina. Dopušteno je kotrljati (“valjati”) ili baciti boću. Kod bacanja, smije se bacati samo tako da boća napravi lûk. Baca se samo iz ispružene ruke odasprijeda. Nisu dopuštena bacanja kao da se “zakucava”, kao u košarci, niti bacanja kao u bacanju kamena s ramena. Nije dopušteno odigravati od ograde (“od šponde”), i bočne i stražnje. Buća koja je izletila izvan igrališta ne računa se u daljnjem tijeku igre. U slučaju da koja od strana izbije bulin, igra se prekida, i baca se sa strane na koju se bacalo boće, kao da se normalno odigralo sa svim boćama.

Bodovanje

Cilj je baciti boću tako da se ona što bliže dokotrlja do bulina. Za svaku boću koja je najbliže bulinu, dobiva se bod (punat). Boduju se samo boće koje su bliže bulinu od protivničkih. Igra se dok jedna od ekipa ne postigne 13 punat.

Boćanje na otoku Visu u doba Austro-ugarske monarhije

bocanje povijest 01

Igra Svaki igrač igra s dvije boće. Nakon izabiranja strana, bira se koja će strana prva bacati bulin. Bulin se baca na suprotni kraj bućališta. Ne mora biti uza sam rub, ali nije poželjno da bude ni blizu boćara, odnosno bacača. Nakon toga, strana koja je prva bacila bulin, baca prvu boću. Nakon bacanja prve boće, igrač druge ekipe baca svoju. Ako se igra udvoje ili učetvero (ili u šestero), ekipe naizmjence bacaju svoju boću. Nakon što svi odigraju svoju prvu boću, s bacanjem svoje druge boće ide strana čija boća ili boće nisu najbliže bulinu. Ne uspije li prvi igrač druge strane dobaciti bliže bulinu, drugi igrač druge strane kreće sa svojim bacanjem. Niz se nastavlja sve dok netko od strane u slabijem položaju ne dobaci boću bliže bulinu. Ispucaju li svi igrači strane koja nije uspila približiti bulinu svoje boće, strana koja nije bacala baca svoje, nastojeći još više povećati broj svojih osvojenih bodova. slide0026_image032Ekipa koja je pobijedila, odnosno koja je tom nizu uspila biti najbliža bulinu sa svojim boćama, dolazi u posjed bulina. Ekipe se prebacuju na drugu stranu igrališta, a momčad koja je u posjedu bulina opet prva baca.

Konačni zbroj

Igra se do 12 ili 13 osvojenih bodova (punata). Općenito, “ciljna crta” nije jedinstvena u Hrvata: zabilježena su odstupanja od 12 do 21 boda. Valja napomenuti da je “zaletište” za bacanje boće ograničeno, u smislu do koje zamišljene crte igrač mora ispustiti boću iz ruke.   100_2995 Razvoj boćanja u Dalmaciji, Hrvatskoj i svijetu

Boćanje – igra kuglanja bez čunjeva – u Dalmaciji poznata po nazivima “igra na balote”, “na buće ili boće”, stara je športska igra nastala u antičkoj Grčkoj, prenesena Rimljanima, a iz Italije u druge mediteranske i alpske zemlje. Prema nekim izvorima, boćanje je bilo jedna od temeljnih zabavnih igara u starom Egiptu 2.500 godina prije Krista. Ova je igra stoljećima vezana za Dalmaciju, a došla je iz Venecije u vrijeme kad je Mletačka Republika upravljala Dalmacijom. Nju stoljećima igra mlado i staro raznih profesija i zanata, od ribara do kapetana, od radnika i težaka do liječnika, od đaka do učitelja, od siromaha do bogataša. Bilo kako bilo, sasvim je sigurno da je boćanje u Hrvatskoj, posebno u njenom priobalnom dijelu, prisutno od stoljeća sedmog i da je to narodni šport svih generacija.

Igra se na otvorenim zemljanim prostorima, livadama, trgovima, uz cestu i uređenim “zogima” (igralištima), osobito za vrijeme ljetnih sparnih dana, zavrnutih rukava, uz čašicu vina položenu na stolu ili kamenoj ploči. Boćanje je pravi šport – igra mišića, koncentracije i živaca, pojedinaca i ekipa, puna borbenog duha, sposobnosti i uma. Igra se jednakim okruglim glatkim kuglama od česmine, drače, zelenice i tzv. “hreba” – korijena nađenog pod zemljom, a u novije vrijeme igra se i metalnim kuglama. Sve su kugle iste veličine osim “bulina”, kugle – nišana, nešto manjeg. “Bulin” prvi dotiče teren i tamo gdje se zaustavi postaje žarište, centar igre i ključna točka prema kojoj se kotrljaju ostale kugle ill sijevaju odlučni udarci izabranih “tučara”. 100_3016Svako mjesto u Dalmaciji za ovu igru ima nepisana pravila. U pravilu se najčešće igra u 21 punat, tako da svaki punat predstavlja balotu najbližu bulinu. Igru na balotu u Splitu prvi je opisao u svom izvješću 1822. godine E. Reha, poglavar splitskog okruga, a zatim je Franz Petter, nastavnik njemačkog jezika i pisac, također zabilježio u prvoj polovici 19. stoljeća da se ta igra igrala u Splitu. Kao zanimljivost spominjemo da je 1894. godine u Zagrebu dr. Franjo Bučar, osnivač hrvatskog olimpizma, održao prvi tečaj za više sportova među kojima je bilo i boćanje. Prvi pravilnik o igranju balota u Dalmaciji napisao je Juraj Jelić iz Donjeg Doca koji se prodavao 1937. godine uz cijenu od 5 dinara. Međutim igra na balote u Dalmaciji ostala je i dalje vjerna nepisanim pravilima sve do kraja Drugog svjetskog rata. Prema podatku Cvite Fiskovića na jedrenjacima se igralo boćanja. Naime, mornari su pravili boće – balote od tankih brodskih konopa i igrali njima na palubi za vrijeme morskih tišina. Lopte su bile spletene od konopa, a znao ih je plesti mornar Juro Slakić iz Orebića. Četiri takve kugle čuvaju se danas u Pomorskom muzeju u Orebiću.  

100_2999Prve športske organizacije u svijetu nastaju potkraj 19. stoljeća. Godine 1898. u Italiji osnovana je Unione Bocciofila Piemontese iz koje se ubrzo razvila Unione Bocciofila Italiana. Zatim nastaju međunarodni savezi: Unione Bocciofila Internazionale (UBI) sa sjedištem u Lyonu i Federazione Internationale Giocata Bocce (FIGB) sa sjedištem u Luganu. Sa sigurnošću možemo reći da je Hrvatski boćarski savez 1951. godine osnovan u Rijeci, premda su boćarski klubovi na tom području postojali i ranije, dok se športsko boćanje po međunarodnim pravilima počinje gajiti 1952. godine na inicijativu Kuglačkog saveza Jugoslavije u Zagrebu. Nekoliko godina kasnije boćarske organizacije izdvajaju se iz Kuglačkog saveza i osnivaju najprije Odbor za boćanje, a 1958. godine Boćarski savez Jugoslavije. U Europi su najbrojniji i ujedno najbolji boćari u Italiji i Francuskoj. FIB organizira za svoje članove svjetska (od 1947.) i europska (od 1954.) prvenstva te određuje i jedinstvena pravila za sva boćarska športska natjecanja.    

Video boćanja.

100_2990genga

 twistLong

 

slide0041_image026 slide0017_image024

100_2988 100_2989 100_2990 100_2991 100_2993 100_2994  100_3000  100_2998 100_2996 100_3020  100_3002 100_3001   twistLong

Dodatak:Popis boćarskih klubova u Hrvatskoj

Ovo je nepotpun popis boćarskih klubova u Hrvatskoj.
Naziv Sjedište Adresa Klupski uspjesi
Boćarski klub Albatros Rab    CLICK  Barbat 78
Boćarski klub dr Ante Starčević (Zagreb) Zagreb Plješivička 46
Boćarski klub Asfalt Ploče Ploče Rogotinska 16
Boćarski klub Barat Rovinj Trg na Križu 5
Boćarski klub Baćina BaćinaPloče Put Sladinca 14
Boćarski klub Belišće Belišće Vladimira Nazora 15
Boćarski klub Benčić DSK Rijeka Becićeva 6
Boćarski klub Berinovac Krivodol Berinovac 89
Boćarski klub Bili brig Zadar Viktora Vide 64
Boćarski klub Bistrina Topolo
Boćarski klub Brajda Rijeka Z. Petrovića 1
Boćarski klub Brezik Našice Strossmayerova 28
Boćarski klub Brgat Gornji Brgat kod Mlina Put hrvatskih branitelja
Boćarski klub Brodarica Zadar Put Dikla 20a
Boćarski klub Bulin – Imotski Imotski Glavina Donja bb
Boćarski klub Croatia (Šibenik) Šibenik Stjepana Radića 9
Boćarski klub Drenova Rijeka Drenovski put 176
Boćarski klub Dubank Dubrovnik Put Republike 9
Boćarski klub Dubec Zagreb Prominska 36
Boćarski klub Dubrava Zagreb V. Poljarice 3
Boćarski klub Elektrodalmacija Split Vinkovačka 39
Boćarski klub FEŠK-Feravino Feričanci Vinogradska 60
Boćarski klub FINA Split Dubrovačka 57
Boćarski klub Flora Zagreb J. Martinovića 15
Boćarski klub Frankopan Čavle Grobnik 40
Boćarski klub Funtana Funtana Ribarska 16
Boćarski klub Gorčina Omiš Četvrt Ž. Dražojevića 15
Boćarski klub Gromača Dubrovnik Iva Vojnovića 71
Boćarski klub HEP Zagreb Braće Domany 6
Boćarski klub HVIDRA Makarska Zrinski Frankopana 3c
Boćarski klub HVIDR-a Trešnjevka Zagreb Ozaljska 16
Boćarski klub Bas (Povljana) Povljana Vlašići b.b.
Boćarski klub Hajduk (Pridraga) Pridraga
Boćarski klub Hidroelektrana Dubrovnik Mlini Put Kupara 53
Boćarski klub Hoteli Makarska Makarska Molizanskih Hrvata, Uglovnica 2
Boćarski klub Hrvatski dragovoljac Zagreb fra Filipa Grabovca 20
Boćarski klub Imotski Imotski Ante Starčevića 23
Boćarski klub Iskra Labin Vinež
Boćarski klub Istra aluminij Roč Ročko polje 54/1
Boćarski klub Istra Poreč Poreč Alekse Šantića 5
Boćarski klub Jedinstvo Nedešćina
Boćarski klub Jurazini Jurazini
Boćarski klub Kamen Pazin Rijevac 3
Boćarski klub Kastav Kastav Kastav 100
Boćarski klub Kaštelir Kaštelir Kaštelir 120
Boćarski klub Kijevo (Zagreb) Zagreb Sitnice 13
Boćarski klub Komiža Komiža Biševska b.b.
Boćarski klub Komolac Mokošica Komolac 52
Boćarski klub Kostrena Kostrena Žuknica 7
Boćarski klub Krnjesavac Metković Andrije Kačića Miošića 40
Boćarski klub Kruševo Kruševo kod Obrovca Obala kralja Petra Krešimira IV. 6/4
Boćarski klub Krvavac Metković Krvavac 2, Neretvanska 79
Boćarski klub Labin Labin Šćiri 3b
Boćarski klub Lapovci-Dilj Vinkovci Sl. Jankovića 14
Boćarski klub Lovran Lovran 9. rujna 5
Boćarski klub Lošinj ’90 Mali Lošinj Nikole Tesle 8
Boćarski klub Marinići Marinići kod Rijeke Marinići 21b
Boćarski klub Mario Gennari – JGL Rijeka Ludvetov breg 18
Boćarski klub Marjan Split Visoka 29
Boćarski klub Marčelji Viškovo Marčelji 29
Boćarski klub Metković Metković Kneza Trpimira 21
Boćarski klub Mlada Retfala Slavonijainspekt Osijek Kneza Borne 1
Boćarski klub Mladost – Cestorad Vinkovci Hrvatskih kraljeva 17
Boćarski klub Muntrilj[1] Tinjan
Boćarski klub Muzgavac Jelsa Vitarnja b.b.
Boćarski klub Nada Split Jurja Dobrile 16
Boćarski klub Naklice Naklice
Boćarski klub Novi list Rijeka Zvonimirova 20a
Boćarski klub Novi Retkovec Zagreb Sitnice 13
Boćarski klub Olimpija (Osijek) Osijek Mostarska 173
Boćarski klub Olimpija (Pula) Pula Ivančićeva 23
Boćarski klub Ombla Gornje Obuljeno kod Mokošice Gornje Obuljeno
Boćarski klub Otok Otok kod Sinja
Boćarski klub Paklenica (Čačinci) Čačinci Bukvik 27
Boćarski klub Pampas Tenja kod Osijeka Svete Ane 2
Boćarski klub Ploče Ploče Tina Ujevića 14
Boćarski klub Podhum KWSO Grobnik Podhum kod Dražica Podhum 163 hrvatski boćarski prvoligaš, 7. mjesto osvojeno u sezoni 2004.
Boćarski klub Polet Snašići Snašići
Boćarski klub Postranje Postranje Martinovići 7
Boćarski klub Povljana Povljana Dinjiška b.b.
Boćarski klub Predolac Metković Ante Starčevića 9
Boćarski klub Prečko Zagreb Štefanićeva 6
Boćarski klub Prud Prud (Metković) Prud bb
Boćarski klub Raša Raša
Boćarski klub Reginex Pazin Grubiši 13
Boćarski klub Rijeka (Mlini) Mlini Put dragovoljaca Domovinskog rata 105
Boćarski klub Rogotin Rogotin Antuna Gustava Matoša 19
Boćarski klub Rudar Labin Šćiri 3b
Boćarski klub Santa Domenica Kaštelir Labinci 31
Boćarski klub Siget Osvit Zagreb Rapska 4
Boćarski klub Signalizacija Dubrovnik Kneza Domagoja 15
Boćarski klub Slaven Gruda Gruda 98
Boćarski klub Slivno Slivno kod Blaca Trn b.b.
Boćarski klub Sokol (Dubravka) Dubravka Pičete
Boćarski klub Sokol (Dugopolje) Dugopolje Ante Starčevića 8a
Boćarski klub Solaris Zablaće Put igrališta 25
Boćarski klub Sonković selo Sonković kraj Skradina
Boćarski klub Srdoči Rijeka Marković b.b.
Boćarski klub Staševica Staševica
Boćarski klub Stivan Sutivan
Boćarski klub Strijelac Dubrovnik Liechtensteinov put 36
Boćarski klub Sv. Petar u Šumi Petar Sveti Petar u Šumi
Boćarski klub Sveti Rok Klana Klana 231
Boćarski klub Šarić Struga Šarić Struga kod Rogotina Šarić Struga 15a
Boćarski klub Šibenik Šibenik Ive Ninića Ivasa 19
Boćarski klub Boćarski klub “Štandar” Muntrilj[1] Tinjan
Boćarski klub Telekom Zagreb Trg Ivana Kukuljevića 8
Boćarski klub Toni-Benz Proložac Donji Proložac Donji bb
Boćarski klub Trilj Trilj Kralja Tomislava 6
Boćarski klub Trio Buzet Štrpeda kod Buzeta
Boćarski klub Trsat Rijeka Vrlije 3
Boćarski klub Trstena Njivice Placa 2
Boćarski klub Tupljak Tupljak
Boćarski klub Uljanik Pula Viška 22
Boćarski klub Umag Umag Velanija b.b.
Boćarski klub Umčani Umčani Umčani b.b.
Boćarski klub Usluga Pazin Žbelini 94b
Boćarski klub Velebit Benkovac Poljana Zrinski Frankopana 4/2
Boćarski klub Vetva Županići
Boćarski klub Vežica Rijeka Dr. Z. Kučića 27
Boćarski klub Vid Beli Manastir
Boćarski klub Vis Vis Vukovarska 8
Boćarski klub Višnjevac Višnjevac Kralja Tomislava 84b
Boćarski klub Vodice Vodice Trg kralja Branimira 32
Boćarski klub Wels Velimirovac Sl. Jankovića 14
Boćarski klub Zagreb Zagreb Tomislavova 7
Boćarski klub Zaprešić Zaprešić A. Mihanovića 38
Boćarski klub Zlatan Otok Sveta Nedjelja Križna luka b.b
Boćarski klub Zrinski Knin
Boćarski klub Zrinjevac Zagreb Prisavlje 2
Boćarski klub Župa dubrovačka Mlini u Župi dubrovačkoj Put dragovoljaca Domovinskog rata 134

twistLong