Vratio se Franjo

 

twistLong

Miroslav Skoro-Daleko je kuca moja

 

vratio se franjo

1976g. ovaj preljepi sv. Franjo nestao je s naše stare crkve. Netko ga je ukrao. 37 godina nitko ga nije sreo. On i njegov Gospodin  sami  znaju  kuda su ga tuđe noge nosile. Putujući svijetom, tko zna kuda je sve prošao tražeći svoj dom! Ustrajno tražeći put koji vodi do naše crkve, do našega dvorišta, pronašao je.  Godinama, dozivala su ga naša zvona da se vrati, kako bi skupa zvona svojom  glazbom i Franjo svojom pjesmom slavili Boga. Ovaga Božića zapjevat će svoju: ” GLORIJA”.

Na blagdan  Svih Svetih ovaj se preljepi bjeli Franjo pred našim očima uspeo na visine. Na  ovaj blagdan, kakav, nego  samo takav – BJEL – ČIST – SVET penje se na vrhunce, na  visine.  Kao da je čekao blagdan Svih Svetih, da se svi raduju i na nebu a i  mi na zemlji.

Franjo kad se popeo na ovo svoje postolje, spustio je blagi pogled prema ptici koja godinama nije htjela otići sa njegova dlana,  nego se u njegovim rukama stisla kao u gnjezdašcu. Franjo nikad nije bio sam.  Njegova ptica i njihov Gospodin bili su s njim. Ovaj Božji raspjevani čovjek, nikad nije smetnuo sa uma da Gospodina treba slaviti, jer je bio čovjek velike gorljivosti za Boga.

On i njegova ptica koja ga nije napuštala cijelo vrjeme, zapjevali su pjesmu svome  Stvoritelju kojeg su uvjek čvrsto držali u ruci. Čuvali su ga, jer je Franjo znao da njegov Gospodin znade  put, uvjeren je bio da će mu šapnuti jednog danu kuda ići da bi pronašao svoj dom. Tako je i bilo.  Dopro je jedan divan glas i do nas i do Franje. Do nas da imamo Franju, a do Franje da se vraća svome domu.  Ponosno Franjo stoji  na svom pragu  i pozdravlja sve prolaznike, a oni mu svojim pogledom izraze dobrodošlicu:”DOBRO DOŠAO SV. FRANJO!”

s. Matija Filipović

franflag

twistLong

Comments are closed.